11. januára 2012

Výzva k neposlušnosti - Text Výzvy Pfarrer-Initiative

Ako člen a sympatizant rakúskeho reformného hnutia “Pfarrer-Initiative” Helmuta Schüllera (farárska iniciatíva) som preložil tento text oficiálnej výzvy. Text sa nachádza na oficiálnych stránkach tohto hnutia


Výzva k neposlušnosti  

Dlhodobá ignorácia požiadaviek na realizáciu cirkevných reforiem rímskou kúriou, ako i nečinnosť biskupov, nám nielen dovoľuje, ale v našom svedomí nás priam vyzýva k samostatnému konaniu.   

1. Počas každej bohoslužby vyslovíme v spoločných modlitbách prosbu za realizáciu cirkevnej reformy. Berieme vážne slová Písma: Proste a bude vám dané. Pred Bohom platí právo slobody slova.  
2. Ľuďom dobrého úmyslu nebudeme brániť v tom, aby prijali eucharistiu. To platí predovšetkým pre rozvedených a znovu zosobášených, ako i pre členov iných kresťanských cirkví a v niektorých prípadoch i pre tých, čo z cirkvi vystúpili.
3. V nedeľu a vo sviatok nebudeme celebrovať viacero omší a nebudeme povoľovať slúženie omší kňazom, ktorí sú na cestách, ako ani tým kňazom, ktorí sú miestnemu spoločenstvu cudzí. Je lepšie sláviť samostatne zorganizovanú bohoslužbu slova, než konať liturgické divadelné hry.
4. V budúcnosti budeme nazývať slávenie liturgie božieho slova s udeľovaním sv. prijímania ako "nekňazskú eucharistickú slávnosť." Takto budeme svätiť nedeľu v tejto dobe nedostatku kňazov.
5. Zákaz kazateľskej činnosti pre kompetentne vzdelaných laikov a učiteľov či učiteľky náboženstva budeme ignorovať. Práve v ťažkých dobách je potrebné ohlasovať slovo Božie.   
6. Budeme sa zasadzovať o to, aby každá farnosť mala svojho duchovného vodcu: muža alebo ženu, ženatého alebo slobodného, či už vo funkcii úradnej, t.j na plný úväzok, alebo vo funkcii dobrovoľníka. Nebudeme podporovať zlučovanie farností, ale presadzovať nový kňazský obraz.
7. Budeme využívať každú verejnú príležitosť k tomu, aby sme šírili myšlienku pripustenia žien ku sväteniu, ako i povolenie, aby ženatí kňazi mohli slúžiť omšu. Považujeme ich za Boží dar, za kolegyne a kolegov v duchovnej službe ľuďom.   

Okrem toho solidarizujeme s tými kolegami, ktorí kvôli uzavretiu sobáša nemôžu vykonávať kňazskú službu. Solidarizujeme však i s tými, ktorí napriek vzťahu naďalej vykonávajú svoj kňazský úrad. Obidve skupiny počúvajú hlas svojho svedomia, tak ako to konáme i my týmto protestom. Vidíme v nich, podobne ako v pápežovi či v biskupoch, "našich bratov." Čo má znamenať výraz  "spolubrat" nevieme. Jeden je náš majster - my všetci sme bratia  a sestry. Medzi kresťankami a kresťanmi by sme sa mali len takto nazývať.

Preto teraz povstávame, za to sa chceme zasadzovať, za to sa chceme modliť. Amen.  

Nedeľa sv. Trojice, 19. júna 2011


Preklad z nemčiny: Peter Žaloudek

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára